Bij Corus zien we graag dat subsidies worden gebruikt voor de goede zaak. Een subsidie die op 7 april weer opengaat is de MKB innovatiestimulering topsectoren (MIT). Wat is de MIT, hoe vraag je deze aan en wat kun je ermee? Hierover sprak ik Jennifer Wichers, voormalig topjudoka, die ik ken van TalentWeb Groningen. Met haar bedrijf Judo Your Business laat ze bedrijven en organisaties zien hoe de judofilosofie kan helpen bepaalde problemen te tackelen. Onlangs kreeg ze subsidie toegekend uit de MIT voor haar programma Vitaliteit op de Werkvloer.
#Voordegoedezaak
Na een punt te hebben gezet achter haar professionele judocarrière, ontwikkelde Jennifer Vitaliteit op de Werkvloer, een programma dat voeding, beweging en gezondheid op de werkvloer verbetert. ‘Uit ervaring weet ik als geen ander hoe belangrijk een balans is tussen training, voeding en rust.’ Ook – en misschien juist – voor mensen die op kantoor werken, kan die balans essentieel zijn. Zo halen ze het beste uit hun lichaam en geest.
Wat is de huidige status?
‘Andere landen zijn hiermee al goed op weg,’ zegt Jennifer. ‘Neem het Amerikaanse Sweetgreen, een snelle informele restaurantketen die salades serveert. Zo kunnen we in Nederland ook het voedselsysteem veranderen.’
Dat er ook hier behoefte is aan een gezonde lunch blijkt uit onderzoek; twee op de drie werknemers vindt het belangrijk om goed en gezond te eten en vindt het aanbod van hun werkgever daarin ondermaats (Eurest, 2017). Tevens nuttigt een op de vijf personen zijn lunch achter de computer, terwijl onderzoek aantoont dat het nemen van een lunchpauze en het eten van een gevarieerde lunch de productiviteit en vitaliteit van werknemers verhogen.
De oplossing voor het probleem
Daarop bedacht Jennifer de BentoBox: een gezonde, uitgebalanceerde en duurzame lunchbox die dagelijks per fiets op kantoor wordt bezorgd. Op papier een ‘offer you can’t refuse’, in de praktijk van heel veel factoren afhankelijk. Want hoe simpel en logisch het ook klinkt, Jennifer heeft een wereldwijde primeur te pakken. Deze box vormt een nieuw verdienmodel binnen de agrofoodsector, door de unieke combinatie van samenstelling, verpakking en bezorging. Financiering voor een haalbaarheidsonderzoek om na te gaan in welke vorm zich dit kon verwezenlijken, was dus van harte welkom.
De juiste aanpak
Om in aanmerking te komen voor financiering vanuit de MIT, moet je aan een pakket voorwaarden voldoen. Een belangrijke voorwaarde is dat je product of dienst meetbaar is. Jennifers product was er nog niet, het was slechts een idee. Ze deed mee aan Venturelab North, een acceleratorprogramma voor start-ups. Daar kwam ze in contact met investeerders en bouwde ze haar netwerk uit.
‘Daar werd ik me bewust van de belangen van een investeerder. Ik leerde om niet alleen te kijken naar mijn eigen product of dienst, maar me ook af te vragen hoe ik op kan schalen, welke risico’s dit met zich meebrengt en wat voor type ondernemer ik ben.’
Het plan
Nu de subsidie binnen is, kan het haalbaarheidsonderzoek beginnen. De MIT (Mkb-innovatiestimulering Regio en Topsectoren) is toegekend voor het onderzoeken van de volgende zaken:
- Voedingsanalyse
Welke samenstelling van voedingsstoffen moet de BentoBox bevatten? Een laboratorium kan dit meten door voedings- en verteringsonderzoek uit te voeren. - Materiaalonderzoek
Van welk duurzame materiaal kan de BentoBox gemaakt worden? - Softwaresysteem
Er wordt onderzoek gedaan naar toepasbare software, die het hele proces soepel inricht en aankan. De uiteindelijke applicatie moet slimme software bevatten, die per individu de juiste voedingsstoffen berekent. Op dit principe wordt de samenstelling van een BentoBox gebaseerd.
Naast deze drie onderwerpen is Jennifer druk bezig met het vinden van restaurants die partner willen worden; een lean en circulair bezorgsysteem onderzoeken; marktonderzoek voor o.a. positionering en pricing. De volgende belangrijke stap is het opzetten van een regionale pilot.
De toekomst
De BentoBox is slechts een onderdeel van een enorme beweging. Jennifer ziet grote mogelijkheden om dit verder te realiseren, zoals een online platform voor het delen van nieuws, kennis en ervaringen. Daarnaast wordt de ‘Be Bento-filosofie’ een begrip en komt er een Be Bento Community, gevormd door werkgevers, werknemers en restaurants. En dan hebben we het nog niet eens over de stijging van de productiviteit en vitaliteit op de werkvloer.