Nederland, Groningen, 04-10 -2016. Portret van Jennifer Wichers. foto: Siese Veenstra.

Bron: www.jbn.nl JBN-magazine (http://magazine.jbn.nl/najaar-2016#!/jennifer-wichers)

Hoewel ze in het bezit is van een groeiende erelijst, is Jennifer Wichers bij het grote publiek wellicht wat minder bekend. Wat wil je als je uitkomt in de traditioneel door Nederland sterk bezette klasse tot 63 kilogram. Toch won ze al drie wereldbekertoernooien en behaalde ze zeven NK-medailles bij de senioren. De Groningse judoka presteert ook naast de mat. Eind juni sloot ze haar studie Sportmanagement aan de Hanze Hogeschool succesvol af en begin september presenteerde ze haar onderzoek op het Internationaal Spotmanagement Congres in Warschau. “Het is best ironisch. De laatste keer dat ik in Warschau was, brak ik m’n vinger tijdens een judotoernooi waar ik tot voor kort nog herstellende van was. Nu was ik daar om op een congres mijn onderzoek over de combinatie judo en ondernemerschap te presenteren en delen met andere onderzoekers. Dat is wel even anders dan een judowedstrijd.”

In juli dit jaar ontving de 25-jarige judoka tijdens haar diploma-uitreiking de Sport Innovatie Prijs voor haar door de jury met lof beoordeelde scriptie over de toegevoegde waarde van de judosport voor ondernemende mensen. “Mijn scriptie is achter de schermen voorgedragen voor de prijs. Ik was daar niet van op de hoogte, eigenlijk wist ik niet eens dat deze prijs bestond.” Jennifer was erg verrast toen ze op de dag van de diplomering op een groot scherm haar scriptie tussen de genomineerden zag staan en uiteindelijk de prijs in ontvangst mocht nemen. “Het is een mooie waardering. Ik had mijn eindgesprek al gehad en gemiddeld werd ik beoordeeld met een 9,4. Het was super om te zien dat mijn scriptie zo goed ontvangen is. Het is mooi dat daar waar ik al jaren op de wedstrijdmat mee bezig was, nu op een andere manier heb kunnen vertalen naar mijn studie.”

 

“Ik ben ervan overtuigd dat judo op verschillende manieren kan worden ingezet.”

Sinds haar zevende beoefent Jennifer de judosport. Dat maakte het een mooie uitdaging om de sport op een andere, wetenschappelijke manier te benaderen. “Ik ben al jaren op praktijkniveau met de judosport bezig en het is vrij lastig om het dan op een wetenschappelijke manier te benaderen. Aan de ene kant is het mijn voordeel

dat ik de praktijkervaring heb, maar aan de andere kant ook een groot nadeel. Ik zit er middenin en heb een eigen visie, maar nu moest ik er als onderzoeker heel neutraal naar blijven kijken. Het antwoord op mijn vraagstuk had ook anders kunnen zijn en als onderzoeker moet je daar objectief in blijven, ook al zie je het zelf anders.”

Het onderzoek van de judoka bevestigt dat de judosport op verschillende manieren ingezet kan worden op het gebied van ondernemerschap en management. “Ik heb met name ingezoomd op het individuele niveau. Judo is een individuele sport, maar je kan het niet alleen beoefenen. Dat is ook weer terug te relateren naar de ondernemende houding van een individu. Die twee heb ik met elkaar in contact gebracht op praktisch en strategisch niveau.” Uit het onderzoek is een programma voortgevloeid hoe judo gebruikt kan worden om het ondernemende gedrag van een individu te ondersteunen en inspireren. “Met dit programma ga ik aan de slag binnen bedrijven, overheidsinstellingen, startups en andere organisaties. Een leuke, innovatie training waarbij ik judo op een andere manier in de praktijk ga brengen.

Jennifer heeft veel geleerd van het uitvoeren van het onderzoek. Ook het presenteren op het internationale congres was een nieuwe uitdaging. “Ik vergelijk het toch snel met een judowedstrijd. Ook het presenteren is een soort prestatie die ik moet leveren. In vergelijking met een wedstrijd had ik hierbij wel alles in de hand, er stond geen tegenstander tegenover me waar ik op moest reageren. Maar daarentegen stond ik nu wel tegenover een zaal met kundige onderzoekers. Dit was leuk om mee te maken en bevestigde uiteindelijk nog meer hoe goed de combinatie tussen judo en ondernemerschap is.” Voor haar onderzoek sprak Jennifer ook met de voorzitter van de internationale judofederatie, Marius Vizer. “Dat was een mooi avontuur. Zo’n gesprek onderbouwt uiteindelijk het verhaal. Met het onderzoek ging ik terug naar de historie, de principes zoals Kano die bedacht heeft. Dat maakt het zo ontzettend mooi en deze ervaringen neem ik mee naar het volgende avontuur.”

 

Het is nu de bedoeling dat Jennifer haar onderzoeksresultaten in de praktijk gaat uitoefenen. “Ik heb veel voor de judosport gelaten en gedaan om het hoogste podium te halen.

Nederland, Groningen, 04-10 -2016. Portret van Jennifer Wichers. foto: Siese Veenstra.

Dat wil ik ook met deze ervaring. Ik ben ervan overtuigd dat judo op verschillende manieren kan worden ingezet. Het heeft een mooie filosofie en een grote dynamiek. Ik vind het ontzettend mooi hoe divers de judosport is en ik ben trots dat ik met mijn onderzoek dit heb mogen delen op het Internationale Sportmanagement Congres. Gelukkig ben ik nu zonder gebroken vinger thuisgekomen, haha.”

[:n]